Εκδηλώσεις στη Βίλα Πετρίδη

Δείτε όλα τα άρθρα

ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Κοροναίου Δήμητρα

Καλλιτεχνική Διευθύντρια 

Καθηγήτρια Χορού 

(Κλασικό Μπαλέτο, Ρεπερτόριο κλασικού μπαλέτου και διδασκαλία κλασικού μπαλέτου)

 

Η Δήμητρα Κορωναίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σε πολύ μικρή ηλικία έφυγε στο Βέλγιο.

Σε ηλικία οχτώ ετών εισήχθη στο τμήμα χορού της Βασιλικής Όπερας των Βρυξελλών  και στο διάστημα της δεκαετούς φοίτησης διακρινόταν ως αριστούχος. Στο τελευταίο έτος σπουδών πήρε υποτροφία για να παρακολουθεί μαθήματα για να παρακολουθεί μαθήματα και για να συμμετέχει στις παραστάσεις των μπαλέτων του 20ου αιώνα του Μωρίς Μπεζάρ.

Αποφοίτησε με άριστα από την ΄Οπερα και προσλήφθηκε στα μπαλέτα του Μωρίς Μπεζάρ. Αργότερα συμμετείχε στα Βασιλικά Μπαλέτα της Φλάνδρας, όπου χόρεψε ρόλους Demi – Soliste κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου. Συμμετείχε σε χορογραφίες διάσημων χορογράφων και συνεργάστηκε με μεγάλους χορευτές και δασκάλους όπως οι :  Μωρίς Μπεζάρ, Χόρχε Ντον Ζερμινάλ Κασαντώ, Πάολο Μπαρτολούτσι, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Βίκτωρ Ουλάτε, Μάγια Πλιτσέσκαγια. Περιοδεύει σε πολλές χώρες όπως Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Η.Π.Α., κα

Επίσης είναι κάτοχος πτυχίου της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Βρυξελλών. Στη διάρκεια των πανεπιστημιακών της Σπουδών στο Βέλγιο εργαζόταν ως δασκάλα χορού σε Δημόσιες Σχολές.

Το 1984 ήρθε στην Ελλάδα, ύστερα από πρόσκληση του D.Lommel και συνεργάστηκε ως χορεύτρια με το ΑΕΝΑΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ. To 1991 μετά από απόφαση του Δ.Σ. ορίστηκε ως υπεύθυνη του Χοροθεάτρου για την αντιμετώπιση και επίλυση των θεμάτων του.

Ως καθηγήτρια χορού δίδαξε στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Αναλυτικότερα δίδαξε στο Βασιλικό Θέατρο De La Monnale
( Εθνική ΄Οπερα) των Βρυξελλών τα έτη 1976-1980. Στη συνέχεια στο Δήμο Peruwelz των Βρυξελλών παρέδωσε μαθήματα κλασσικού χορού από το 1981 – 1982.

Στην Ελλάδα διδάσκει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης Αθηνών για το σχολικό έτος 1987- 1988 και για 4 έτη 1990-1994 παραδίδει μαθήματα κλασσικού χορού στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Κ.Θ.Β.Ε.

Κατά την  περίοδο ευθύνης της, το Χοροθέατρο ανέβασε τρεις παραγωγές με μεγάλους ξένους χορογράφους όπως τον Ζαν Βενκλέρ( Βέλγος χορευτής του Μωρίς Μπεζάρ στα μπαλέτα του 20ου αιώνα ).

Από τον Οκτώβρη του 1994, είναι η καλλιτεχνική Διευθύντρια της Δημοτικής Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης με ευθύνη για τα ερασιτεχνικά τμήματα μπαλέτου, μοντέρνου και παραδοσιακών χορών καθώς και για την λειτουργία της Ανώτερης Σχολής Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Από το 1997-2005  υπήρξε καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Τμήμα ΤΕΦΑΑ  . Δίδαξε πρακτικά και θεωρητικά μαθήματα όπως : κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο χορό, λάτιν και ευρωπαικούς χορούς, θεωρία κλασσικού και σύγχρονου χορού, ιστορία χορού.

Επίσης από το 1996 εώς σήμερα είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνή Μήνα Χορού του Δήμου Θεσσαλονίκης , ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει γίνει θεσμός πια στην πόλη μας.

Το 1996 ίδρυσε την ομάδα σύγχρονου χορού  Εμμέλεια , η οποία συνεργάστηκε με πολλούς και γνωστούς χορογράφους  όπως , η Christine Bastin, Jackie Taffanel, ο Κωνσταντίνος Ρήγος κ.αι πραγματοποιησε παραστάσεις στηνΕλλάδα και στο εξωτερικό.

 

TOP